Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epc-isolatie.be

Thermische en akoestische isolatie

Isoleren kunt u voor verschillende redenen doen, wij zullen op deze website ons beperkten tot het isoleren tegen overdracht van koude of warmte van buiten- naar binnenklimaat (thermische isolatie) en isoleren tegen geluid (geluidsisolatie).

Goede thermisch isolerende materialen zijn niet noodzakelijk goede akoestische isolatoren. Een voorbeeld hiervan zijn de PUR platen, deze zijn sterk in thermische isolatie maar minder goed op gebied van akoestiek. De zachte isolatiematerialen zoals minerale wol (glaswol of rotswol) is dan weer beter als akoestische isolatie en is iets minder op gebied van thermische isolatie dan PUR.

isolatie van spouwmuren met spouwmuurisolatie

Een veel gehoorde fabel in de bouwwereld is dan men te veel (thermisch) kan isoleren, dit is niet op voorwaarde dat de isolatie en bijhorend dampscherm goed geplaatst is. Naast de correcte plaatsing van de isolatie en dampscherm is het belangrijk om een gezond binnenklimaat te hebben in uw woning, om deze reden zal men dus ook moeten ventileren. Hoe goed een materiaal isoleert hand af van de lambda-waarde.
Een woning verliest het meeste warmte langs het dak, het is duidelijk dat men hier voldoende isolatie moet plaatsen. In passiefhuizen wordt er in het dak rond de 40 centimeter minerale wol geplaatst. De volgende grootste verliespost zijn de muren, gevolgd door de beglazing en de vloer. Deze laatste is makkelijk op te lossen door middel van vloer isolatiemateriaal. Het is dus belangrijk om alle verliesoppervlakken voldoende te isoleren.

 

Spouwmuurisolatie

Om het EPC-attest te verbeteren maken steeds meer mensen gebruik van spouwmuurisolatie. Een slimme zaak want met spouwmuurisolatie kan je heel wat geld uitsparen en zal het comfort in de woning ook aanzienlijk verbeteren. Afhankelijk van je persoonlijke wensen en opbouw van de muren kan je kiezen voor verschillende soorten spouwmuurisolatie. Onderstaand overzicht haalden we van de website isolatie-info.be.

voorbeeld van spouwmuurisolatie bij nieuwbouw

 

EPS parels

EPS Kennen we al langer van de harde isolatieplaten maar ook als spouwmuurisolatie kunnen ze hun mannetje staan. Deze fijne parels worden met de mond in de voegen ingeduwd en vormen een hechte massa in je spouw. EPS is een milieuvriendelijke keuze en bevat geen schadelijke stoffen wat wel het geval is wanneer je kiest voor PUR isolatie.

 

PUR spouwmuurisolatie

Als je een kleine spouw hebt en te maken hebt met vochtige muren is PUR spouwmuurisolatie een prima keuze. Dit type isolatie neemt geen vocht op en zal ook niet minder presteren wanneer er vocht aanwezig is. Een ander voordeel aan PUR is dat het enorm goed vult waardoor ook smalle en vuile spouwen perfect gevuld worden. Dit wil natuurlijk ook zeggen dat je muur goed dicht moet zijn. Heb je barsten in voegen dan zal je snel zien dat het PUR goed zijn werk doet en zich een baan waadt door de kleinste opening.

 

Kostprijs spouwmuurisolatie

De prijs voor het vullen van een spouwmuur hangt af van diverse factoren. De eerste belangrijke factor is de dikte van de spouw. Hoe dikker je spouw is, hoe meer isolatie er in kan en hoe hoger de kostprijs van het materiaal zal zijn. Daar staat natuurlijk weer tegenover dat je woning veel beter geïsoleerd zal zijn en je dus meer geld zal uitsparen.

Een tweede factor is de totale oppervlakte. De verplaatsing van materialen en werkkrachten kost vaak meer dan het uit te voeren werk zelf. Hoe groter je woning is, hoe lager de gemiddelde prijs per vierkante meter zal zijn.

Ten slotte zal ook het gekozen isolatiemateriaal een belangrijke invloed hebben op de kosten. PUR, Glaswol en EPS-parels schommelen allemaal rond dezelfde prijs. De gemiddelde prijs schommelt rond de 10 euro per vierkante meter.