Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epc-isolatie.be

Dakisolatie: materialen & werkwijze

Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan verbruik je waarschijnlijk heel wat energie in huis, wat een hoge EPC-waarde met zich meebrengt. Door te investeren in dakisolatie zal de EPC-waarde fors dalen. Bovendien is dakisolatie niet zo duur, waardoor je de kosten relatief snel kan terugverdienen. In dit artikel kan je meer lezen over mogelijke soorten dakisolatie en prijzen.

Isolatie laten installeren in je dak? Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen!

 

Verbeter je EPC-waarde dankzij dakisolatie!

Warmte in huis stijgt naar boven en glipt vervolgens via het dak gemakkelijk naar buiten. Je dak isoleren is dan ook één van de efficiëntste en belangrijkste manieren om een goede EPC-waarde te behalen. Als je huis voorzien is van dakisolatie, kan deze waarde met maar liefst de helft naar beneden gaan. Bovendien zijn er ook nog aantrekkelijke premies die je kan ontvangen bij het isoleren van je dak. Genoeg redenen dus om te kiezen voor dakisolatie!

dakisolatie

Mogelijke materialen isolatie dak

Er zijn heel wat verschillende isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van een dak. Het is belangrijk dat de isolatie aan de kant van de binnenruimte afgewerkt wordt met een luchtdicht dampscherm. Dat bestaat doorgaans uit aluminiumfolie of plastic.

De methode van isoleren verschilt overigens naargelang de dakconstructie. Heb je een plat dak? Dat kan langs de binnenzijde (een koud plat dak) of de buitenzijde (warm dak) worden geïsoleerd. Doorgaans wordt wel voor de tweede methode gekozen; de eerste raadt men vaak af. Bij een schuin dak wordt de isolatie daarentegen aan de binnenzijde aangebracht. Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte dakisolatiematerialen:

1) Glaswol

Glaswol is één van de meest voorkomende isolatiematerialen bij schuine daken. Dit materiaal is licht en verkrijgbaar in rollen. Deze zijn soms standaard al voorzien van een dampscherm. Glaswol is een erg handig materiaal om de houten roosteringen van een onderdak mee op te vullen, aangezien de rollen flexibel zijn. Niet alleen heeft glaswol een goede isolatiewaarde, daarnaast biedt het ook uitstekende geluidsisolatie.

Glaswol is het goedkoopste dakisolatiemateriaal. Reken op 10 euro per m², excl. plaatsingskosten. Nadelig is wel dat de rollen vrij dik zijn en dus veel plaats in beslag nemen.

2) Isolatieplaten

Isolatieplaten, vervaardigd uit kunststof, zijn daarentegen een pak dunner: de minimale dikte bedraagt slechts 4 cm. Desondanks hebben deze platen een even goede isolerende waarde. Isolatieplaten zijn uiterst geschikt voor het isoleren van een plat dak. De platen bestaan bijvoorbeeld uit PIR of uit PUR (Polyurethaan) en ze zijn makkelijk te plaatsen. Ze zijn wel iets duurder in aanschaf dan glaswol (ongeveer 12 euro per m²), al hangt veel af van de dikte.

3) Spuitisolatie (PUR-schuim)

PUR-schuim is zowel te gebruiken bij platte als hellende daken. Het grote voordeel van spuitisolatie is dat het kleine en moeilijk te bereiken gaatjes kan opvullen. Het materiaal zal overal naadloos op aansluiten en alles afdichten. Daarnaast kan het snel worden aangebracht, al moet je deze klus wel best overlaten aan een professional. Isoleren met PUR vereist de nodige deskundigheid. Ga uit van 16 euro per m² voor een laag van ca. 10 cm.

Daarnaast bestaan er nog enkele andere goede en ecologische alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan kurk, hennep, houtwol, papiervlokken of schapenwol. Die materialen zijn allemaal recycleerbaar en in grote getale voorradig.

dak-isoleren