Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epc-isolatie.be

Thermografisch onderzoek

Een thermografisch onderzoek legt de pijnpunten van je woning bloot. Ontdek hier wat thermografie inhoudt en waarom het belangrijk is voor je EPC-attest.

 

 

 

Wat is thermografie?

Thermografie is een techniek waarmee men koudebruggen, warmtelekken, lekkages  en constructiefouten kan opsporen. Verder kan men hiermee ook de toestand van de isolatie van een gebouw beoordelen. Verzakkingen van isolatie in de spouwmuur zijn op die manier zichtbaar.

thermografisch onderzoek in huis

 

Technische werking

Met behulp van een infraroodcamera worden temperatuurverschillen meteen duidelijk. Warmtestraling wordt zichtbaar gemaakt met behulp van een warmtebeeldcamera. De verschillende kleuren op het beeld tonen de verschillende temperaturen aan. Een blauwe kleur geeft een koud oppervlak weer. Een rode kleur geeft een warm oppervlak aan. Daarnaast maakt men ook gebruik van een rookgenerator. De rook zal loodrecht omhoog stijgen als er geen lekken zijn. Zijn er gaten of kieren waar lucht kan ontsnappen, dan zal de rook zich verspreiden.

 

Nut van thermografisch onderzoek

Je huis laten onderzoeken met behulp van een infraroodcamera is handig, omdat je op die manier precies te weten komt waar de warmte in je huis ontsnapt. Dit kan je best doen voor je een EPC-attest aanvraagt. Na de uitslag van het thermografisch onderzoek, weet je aan welke hoeken en kanten je extra aandacht moet besteden. Vooral bij het bouwen of renoveren van een woning, kan dit nuttig zijn.

 

Prijs van een thermografische test

Standaard bedraagt de prijs ongeveer 350 à 400 euro. Uiteraard is deze prijs afhankelijk van firma tot firma. Vaak zal je voor die prijs een totaalpakket krijgen. Veel bedrijven geven hier ook nog een blowerdoortest, een rapport met ir-foto’s, en advies erbij. Voor een kleine meerprijs kan je ook de buitenschil van je huis laten opnemen in dit pakket. Je kan deze test best boeken als de binnentemperatuur minimaal 10 graden Celcius verschilt van de buitentemperatuur. Wanneer het regent of sneeuwt kan men geen thermografie doen, omdat de vochtige oppervlakken te kou zijn om een betrouwbare conclusie te trekken.