Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epc-isolatie.be

Spouwmuurisolatie

Werd je huis gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan is de kans groot dat de woning nog niet voorzien is van spouwmuurisolatie. Door je spouwmuur te isoleren zal je huis een stuk energiezuiniger worden. Op die manier spaar je ook heel wat kosten uit op je energierekening. Lees hier meer over de mogelijke isolatiematerialen en de kosten van spouwmuurisolatie.

 

Soorten spouwmuurisolatie & hun prijzen

Zoals je hier kan lezen, heeft spouwmuurisolatie een aanzienlijke invloed op de EPC-waarde van je woning. De drie populairste materialen voor spouwmuurisolatie zijn glaswol, EPS parels en PUR schuim. Je kan eventueel ook gebruik maken van onder meer steenwol, kurk of UF-schuim. Al deze materialen hebben verschillende eigenschappen en prijzen. Een overzicht:

 

① Glaswol

Glaswol in de vorm van vlokken is uiterst geschikt voor spouwmuurisolatie. De vlokken worden ingeblazen in de muur. Een groot voordeel is dat glaswol naast thermische isolatie ook akoestische isolatie biedt. Omgevingsgeluiden zullen dus minder goed kunnen binnendringen. Het is eveneens een brandveilig isolatiemateriaal. Glaswol is relatief goedkoop, al bestaan er verschillende kwaliteitscategorieën: glaswol met een HR++ label isoleert beter dan glaswol met een HR+ label.

Kostprijs: 15 – 20 EUR per m².

 

② PUR-schuim

PUR-schuim (polyurethaan) heeft doorgaans een HR++ label en presteert bijzonder goed op het vlak van vochtwering. Bovendien kan je met gespoten PUR alle kleine kiertjes in de spouw moeiteloos afdichten. Tegenover al die voordelen staan wel enkele nadelen. Zo is PUR schuim bijvoorbeeld niet recycleerbaar en kan het enige geuroverlast veroorzaken. Ook is PUR-schuim vrij duur.

Kostprijs: 25 – 30 EUR per m².

Je spouwmuur laten isoleren door een professional? Ontvang gratis offertes van isolatie-experts.

spouwmuurisolatie

③ EPS parels

EPS parels zijn witte, zwarte of zilvergrijze korrels van polystyreen. Ook dit isolatiemateriaal kan verschillende isolatiewaardes hebben: de kwaliteit varieert van HR tot HR++. Een troef van EPS parels is hun vochtregulerende werking, net zoals hun milieuvriendelijk karakter. EPS parels zijn wel minder geluidsisolerend en minder brandveilig dan glaswol.

Kostprijs: 20 – 25 EUR per m².

 

④ Steenwol, kurk, UF-schuim,…

Een alternatief voor bovenstaande materialen is bijvoorbeeld steenwol. Het heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van glaswol, al is de isolatiewaarde minder goed. Qua prijs-kwaliteitsverhouding is steenwol daarom minder interessant. Ook UF-schuim, verwant aan PUR-schuim, wordt soms gebruikt. UF-schuim doet het weliswaar op alle vlakken minder goed dan de andere isolatiematerialen.

Welk materiaal je best kiest hangt onder meer af van je persoonlijke voorkeuren en budget. Daarnaast speelt ook de breedte van de spouw een rol. Gebruik je glaswol, dan moet de spouw minstens 4 cm breed zijn. In het geval van PUR of EPS hoeft dit slechts 3 cm te zijn.

 

Terugverdientijd en subsidies

Indien je de spouw isoleert met EPS, glaswol OP PUR, mag je gemiddeld uitgaan van een terugverdientijd van 3 à 4 jaar. Een isolatie-expert kan je informeren over de precieze termijn in jouw situatie. Ook voor het isoleren van de spouwmuur kun je best beroep doen op een ervaren en erkend vakman. Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van isolatie-experts in de buurt. Prijzen vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

Wist je dat je ook de Mijn VerbouwPremie voor spouwmuurisolatie kan ontvangen? Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je beroep doen op een erkend aannemer.

spouwmuur isoleren