Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epc-isolatie.be

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het EPC-attest is niet meer weg te denken uit de hedendaagse woningbouw en dat is maar goed ook! Dankzij een EPC-attest ben je zeker dat je geen kat in een zak koopt en weet je meteen hoe goed jouw woning geïsoleerd is.

 

Wat is een energieprestatiecertificaat ?

Een energieprestatiecertificaat is een document dat door een erkende energiedeskundige type A wordt opgesteld door middel van vaststellingen, aannamen en bewijsstukken. De gegevens die men uit deze documenten haalt worden dan ingegeven in een softwareprogramma dat aan de hand van de invoergegevens de energiescore berekent.

 

Wanneer is een EPC verplicht?

Je bent verplicht om een EPC-attest voor te leggen bij de verkoop van woningen en appartementen (per wooneenheid). Een kandidaat-koper moet dit document dus voorafgaand in kunnen kijken. Deze regeling geldt ook voor het verhuren van woningen. Een energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig. Laat je in de tussentijd echter energiebesparende maatregelen uitvoeren? Dan moet je een nieuwe keuring aanvragen voor verkoop of verhuur.

LET OP: het is niet langer toegestaan om bij de verkoop van een woning of appartement een EPC voor te leggen dat ouder is dan 2019. In dit geval moet je beschikken over een recent EPC-attest waarop het EPC-label van de woning duidelijk is aangegeven (A+ tot F). Is dit niet het geval? Dan moet je een nieuw attest laten opstellen!

test voor EPC

 

Belang van de EPC waarde

De energiescore die berekend wordt door uitgedrukt in de zogenaamde EPC waarde. Hoe lager dit getal is, hoe zuiniger de woning zal verwarmd worden. De kostprijs van EPC attest wordt bepaalt door de totale oppervlakte van de woning en de aanwezige maatregelen die energie besparen.

Het spreekt voor zicht dat het berekenen van een EPC waarde meer tijd vergt bij een grote landelijke villa, dan bij een kleine studio in de stad. Voor meer informatie over het opmaken en berekenen van een EPC-attest kan u altijd een kijkje nemen op de website van www.epcwaarde.be

 

Doel van een energieprestatiecertificaat

Het doel van een energieprestatiecertificaat is om de verschillende woningen op de huur- en woningmarkt te kunnen vergelijken op het gebied van energieprestaties. Woningen die te koop of te huur aangeboden worden moeten steeds voorzien zijn van een energieprestatiecertificaat en de bijhorende energiescore. Hoe lager de energiescore hoe zuiniger de woning is op het gebied van energie.