Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het EPC-attest is niet meer weg te denken uit de hedendaagse woningbouw en dat is maar goed ook! Dankzij een EPC-attest ben je zeker dat je geen kat in een zak koopt en weet je meteen hoe goed jouw woning geïsoleerd is.

 

 

Wat is een energieprestatiecertificaat ?

Een energieprestatiecertificaat is een document dat door een erkende energiedeskundige type A wordt opgesteld door middel van vaststellingen,aannamen en bewijsstukken. De gegevens die men uit deze documenten haalt worden dan ingegeven in een software (E-pact) waarna het programma aan de hand van de invoergegevens de energiescore berekend.

test voor EPC

Belang van de EPC waarde

De energiescore die berekend wordt door uitgedrukt in de zogenaamde EPC waarde. Hoe lager dit getal is, hoe zuiniger de woning zal verwarmd worden. De kostprijs van EPC attest wordt bepaalt door de totale oppervlakte van de woning en de aanwezige maatregelen die energie besparen. Het spreekt voor zicht dat het berekenen van een EPC waarde meer tijd vergt bij een grote landelijke villa, dan bij een kleine studio in de stad. Voor meer informatie over het opmaken en berekenen van een EPC-attest kan u altijd een kijkje nemen op de website van www.epcwaarde.be

 

Doel van een energieprestatiecertificaat

Het doel van een energieprestatiecertificaat is om de verschillende woningen op de huur- en woningmarkt te kunnen vergelijken op het gebied van energieprestaties. Woningen die te koop of te huur aangeboden worden moeten steeds voorzien zijn van een energieprestatiecertificaat en de bijhorende energiescore. Hoe lager de energiescore hoe zuiniger de woning is op het gebied van energie.