Nadelen van spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie heeft heel veel voordelen. Belangrijke voordelen zijn bijvoorbeeld besparing van het milieu, het verlagen van de energiefactuur en het verhogen van het wooncomfort. Toch hoor je ook wel eens over nadelen met betrekking tot spouwmuurisolatie en in sommige gevallen zijn er omstandigheden waarbij het isoleren van de spouw niet mogelijk of niet aan te bevelen is. Om een weloverwogen keuze te maken, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle aspecten. Daarom gaan we hier eens in op alle ‘haken en ogen’ van spouwmuurisolatie. Wil je weten of spouwmuurisolatie mogelijk is in jouw woning, dan is het aanbevolen om ook eens een kijkje te nemen op de website van tipsentricks.be.
Nadelen spouwmuurisolatie
Nadelen die vaak genoemd worden, zijn dat spouwmuurisolatie vochtproblemen zou veroorzaken en dat er ventilatieproblemen ontstaan. Toch is dat eigenlijk niet terecht. Waar komt dat idee dan vandaan? Toen men begon met het na-isoleren van spouwmuren gebruikte men daarvoor materialen die niet ademende. Het had een beetje hetzelfde effect als dat je het hele huis in een plastic zak zou verpakken; het isoleert wel, maar sluit luchtdicht af. Vocht in huis, door ademhalen, douchegebruik, koken etc. kan niet meer weg, tenzij de ramen de hele dag op zouden staan. Het gevolg was dan ook veelal een te hoog vochtgehalte en schimmelvorming.
Tegenwoordig gebruikt men echter andere materialen voor de spouwmuurisolatie. Deze materialen ademen wél en veroorzaken dus ook geen vochtproblemen. Integendeel. Spouwmuurisolatie helpt juist vochtproblemen te voorkomen!
Dat spouwmuurisolatie slechte ventilatie zou veroorzaken is eigenlijk ook niet terecht. Uiteraard worden kieren en gaten in de muur volledig afgesloten als er wordt geïsoleerd, maar als daar de ventilatie in je huis van af moet hangen, dan klopt er natuurlijk iets niet. Deze kieren veroorzaken tocht en optrekkende koude, waardoor de inwoners juist eerder geneigd zijn ramen en deuren te sluiten. In feite blijft er van dit nadeel dan ook niets overeind; het is altijd belangrijk om te ventileren en een goed geïsoleerd huis voelt gewoon comfortabeler waardoor we eerder een raam openzetten.
Wanneer is spouwmuurisolatie niet aan te bevelen?
De conclusie is dus dat er eigenlijk geen aspecten zijn bij spouwmuurisolatie die als nadelen kunnen worden bestempeld, behalve misschien dan de investering die je er voor moet doen. Toch zijn er wel situaties waarbij spouwmuurisolatie niet aan te bevelen is. Dat kan bijvoorbeeld zijn als er sprake is van spouwmuurvervuiling, bij aanwezigheid van cementbaarden en als de buitenmuur uit bepaalde steensoorten bestaat.
Spouwmuurvervuiling
Spouwmuurvervuiling bestaat uit puinresten, cementbrokken of stenen en dergelijke. Deze zijn tijdens de bouw of een verbouwing in de spouw terecht gekomen. Is de spouw vervuild, dan is het niet slim om spouwmuurisolatie aan te brengen omdat hierdoor zogenaamde ‘koudebruggen’ gevormd worden waardoor er condensatie en schimmelvorming op de binnenmuur kan ontstaan. Eventueel kunnen een aantal stenen uit de buitenmuur verwijderd worden, zodat de vervuiling met de hand kan worden verwijderd.
Cementbaarden
Cementbaarden zijn randen met uitpuilend cement (door een overtollig gebruik tijdens het metselen) die zo groot kunnen zijn dat ze contact maken met het binnenste spouwblad (de binnenmuur). Op die manier ontstaan er ook koudebruggen met dezelfde gevolgen als bij vervuiling van de spouw. Soms kunnen cementbaarden worden verwijderd, maar dit zal uiteraard wel de kosten van de isolatie verhogen.
Materiaal van de buitenmuur
Bepaalde steensoorten hebben een zeer open structuur, waardoor vocht van regen en ander nat weer door kan slaan tot in de spouw. Indien de buitenmuur van zo’n steensoort is gebouwd, is isolatie van de spouwmuur niet aan te raden en kan men beter kiezen voor isolatie aan de buitenkant. Ook als de gevel voorzien is van geglazuurde stenen of als hij afgewerkt is met een verflaag die niet dampdoorlatend is, kan er geen spouwmuurisolatie worden aangebracht.
Advies van een expert
Je hebt dus gezien dat de nadelen van spouwmuurisolatie inmiddels allemaal verleden tijd zijn. Maar vanwege de omstandigheden van de spouw en de gevel kan het zijn dat spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Het kan voor een leek echter moeilijk zijn om dat te beoordelen. Vraag daarom de aannemer om een beoordeling van de spouw en de buitenmuur om zeker te weten of spouwmuurisolatie voor jouw woning een slimme zet is of dat je beter naar andere methoden kan gaan kijken. Ten slotte doe je er ook goed aan om eerst na te gaan of je aanspraak maakt op subsidies of premies. Dit kan je doen op de website van premiezoeker.be.