Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epc-isolatie.be

Invloed spouwmuurisolatie op EPC

Via de muren kan er heel wat warmte verloren gaan. Een van de manieren om het warmteverlies te verminderen, is het aanbrengen van isolatie in de spouwmuren. Hier ontdek je welke invloed spouwmuurisolatie heeft op de EPC-waarde van een woning.

 

 

Voordelen spouwmuurisolatie

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie brengt heel wat voordelen met zich mee. Natuurlijk is er ten eerste het verminderde warmteverlies via de muur. Hierdoor zal de verwarming van je woning efficiënter verlopen en dat merk je uiteraard ook op je energiefactuur. Daarnaast is er ook de akoestische isolatie: dankzij spouwmuurisolatie heb je binnen minder last van omgevingsgeluiden. Spouwmuurisolatie verkleint ook de kans op vochtproblemen, als er tenminste ook een goede ventilatie is.

invloed spouwmuurisolatie op epc

 

Spouwmuur isoleren: invloed op EPC

Door het isoleren van de spouwmuur verwarm je efficiënter. Hierdoor zal de EPC-waarde van je woning ook verbeteren. Hoeveel de verbetering precies bedraagt, hangt onder meer af van het type woning, de oorspronkelijke EPC-waarde en de dikte van de isolatielaag. Soms blijft de verbetering enigszins beperkt, maar in sommige gevallen kan de EPC-waarde zelfs met meer dan 30% verbeteren!

Bij een open bebouwing zal het resultaat doorgaans het best zijn omdat via de buitenmuren vóór het aanbrengen van de isolatie langs alle kanten warmte verloren gaat. Op het vlak van de dikte van de isolatielaag zal er zelfs met een laag van 2 centimeter PUR-schuim al een groot verschil merkbaar zijn. De ideale dikte van de laag spouwmuurisolatie is 5 à 6 centimeter, al spelen het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de spouw hier natuurlijk ook een rol.

 

Materialen voor spouwmuurisolatie

Voor het isoleren van spouwmuren zijn er heel wat isolatiematerialen beschikbaar. Een eerste mogelijkheid is PUR-schuim. Hiermee kunnen alle kieren goed opgevuld worden voor een optimale isolatie, maar dit materiaal kan wel gezondheidsklachten veroorzaken. Ook met glaswol kan men spouwmuren isoleren. Het wordt dan in vlokvorm in de spouw geblazen. EPS-parels zijn ook een mogelijkheid, al scoren deze wel iets minder goed dan glaswol op isolatie- en brandveiligheidsvlak.

Wil je je spouwmuren laten isoleren door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen voor isolatiewerken. Klik hier voor meer informatie.