Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epc-isolatie.be

Invloed elektrische verwarming op een EPC

Huizen die elektrisch verwarmd worden hebben zo goed als altijd een redelijk hoge EPC score en worden bijgevolg als niet energie-efficiënt beschouwd. Potentiële kopers halen meestal hun neus op voor huizen die elektrisch verwarmd worden maar hebben ze hier reden toe ?

Waarom wordt elektrische verwarming ‘afgestraft’ ?

Eerst en vooral is het aangewezen om uit te leggen wat de energiescore nu juist betekend. Lees daarom eerst het artikel over de betekenis van de energiescore. In een elektriciteitscentrale wordt steenkool of aardgas verbrand waardoor men stoom verkrijgt die een turbine aandrijft waardoor men elektrische stroom verkrijgt. Deze elektrische stroom wordt dan naar de verbruikers getransporteerd waar deze weer naar warmte wordt omgezet.

invloed van verwarming op EPC

Dit proces heeft een overbodige stap met veel energieverlies tot gevolg waardoor er voor één eenheid elektriciteit 2,5 keer zoveel energie vereist is in de vorm van fossiele brandstoffen. Om deze reden wordt elektrisch verwarmen afgestraft, deze tijd zo en energie-inefficiënte installaties niet meer te verantwoorden.

 

Voorbeeld EPC-attest bij een andere verwarmingsinstallatie

We vergelijken een woning waarvan het volledige beschermd volume verwarmd door middel van elektrische verwarming. Wat zou de EPC-score zijn indien we enkel de verwarming zouden veranderen door een condenserende gasketel ?

Algemene gegevens woning
• Alleenstaande woning
• 100% elektrisch verwarmd
• Beschermd volume : 905 m3
• Bruikbaar vloeroppervlak : 290,22 m2
• Bouwjaar : 1986

Geval 1 (elektrisch verwarmd)
• EPC score : 416 kWh /m2jaar

Geval 2 ( condenserende gasketel)
• EPC score : 189 kWh /m2jaar

Extra gegevens :
o Pompregeling aanwezig
o Buitenvoeler en kamerthermostaat
o Radiatoren

Als u beide EPC-scores met elkaar vergelijk ziet u dat elektrisch verwarmen zwaar wordt afgestraft, kijk dus niet blind naar de EPC score van een elektrische verwarmde woning. De woning kan goed geïsoleerd zijn en toch een slechte score hebben. Door de verwarmingsinstallatie te veranderen naar bijvoorbeeld een condenserende gasketel kan u een goede energie-efficiënte woning bekomen.

Ga voor centrale verwarming!

Centrale verwarming is altijd beter voor uw EPC-attest en algemeen verbruik van de woning. Dat ze verkrijgbaar zijn in diverse uitvoeringen kan u lezen op de website van interieurdesigner.be. Verwarmd u uw woning hoofdzakelijk met een centrale verwarming (gas, mazout, pellets) en er zijn enkele ruimten of uw bovenverdieping verwarmd u met één of meerdere elektrische vuurtjes. Dan is het beter dat u tegen wanneer de energiedeskundige langs komt om zijn plaatsbezoek uit te voeren alle elektrische vuurtjes van de muur haalt. Elektrische vuurtjes die vast aan de muur hangen worden meegerekend in uw EPC-score. Elektrische verwarming die los staat van de muur niet. Een groot verschil op uw EPC-attest dus zeker het overwegen waard!